top of page
  • svendanneels

Kunststof, wat zijn de bewerkingsmogelijkheden?

Kunststof is een duurzaam, kostenefficiënt en in vele gevallen ook brandveilig materiaal met heel wat bewerkingsmogelijkheden. De meeste kunststoffen zijn perfect te bewerken, maar er zijn onderlinge verschillen. Daarom is het belangrijk om op voorhand stil te staan bij het kiezen van de perfecte kunststof voor jouw project. Hieronder vergelijken we PVC, plexiglas (acrylaat) en polycarbonaat, en geven we in een overzicht welke bewerkingsmogelijkheden er zijn per kunststof.PVC


Bij PVC maken we een verschil tussen zacht (geschuimd) PVC en hard PVC. Zacht PVC heeft meer mogelijkheden omdat het een licht materiaal is dat zich eenvoudig laat bewerken. Hard PVC wordt dan eerder gebruikt bij installaties die een grotere resistentie nodig hebben. Hard PVC heeft ook het voordeel dat het gemakkelijk te lassen is.


Zacht PVC kun je:

· Snijden

· Zagen

· Frezen

· Boren

· Buigen

· Beletteren

· Schilderen

· Zeefdrukken

· Lijmen

· Bestickeren


Hard PVC kun je:

· Zagen

· Frezen

· Boren

· Lassen

· Buigen (warm)

· Laseren

· Beletteren


Acrylaat (Plexiglas)


Acrylaat, in de volksmond ook vaak onder de merknaam Plexiglas genoemd, komt veel voor, mede door zijn esthetische waarde en de vele kleuren die beschikbaar zijn. Net als glas is het doorzichtig, maar het is 30 keer sterker. Omdat het uitzonderlijk goed te bewerken is, heeft het vele mogelijkheden en komt het vaak voor in eindtoepassingen van, onder andere, scheidingswanden, ramen (binnen), bootramen en interieurbouw.


Acrylaat kun je:

· Zagen

· Buigen

· Frezen

· Polijsten

· Boren

· Laseren

· Graveren

· Lijmen


Polycarbonaat


Polycarbonaat is een zeer taaie kunststof met maar liefst 250 keer de sterkte van glas. Deze nagenoeg onbreekbare en glasheldere kunststof wordt daardoor vaak gebruikt voor sterke beglazingstoepassingen. Met een hoge slagvastheid, een relatief hoge mechanische belastbaarheid en dovende eigenschap, komt het vaak voor bij veiligheidsbeglazing en overkappingen.


Polycarbonaat kun je:

· Zagen

· Frezen

· Boren

· Buigen (warm)

· Lijmen

· Zeefdrukken

· LaserenWij hopen dat dit overzicht je helpt bij het maken van de juiste keuze voor jouw project!


Heb je toch nog twijfels of vragen? Contacteer dan zeker Metaplex om te weten te komen wat voor jouw project allemaal mogelijk is. Wij helpen je graag verder als jouw partner in kunststof oplossingen.

Comments


Schrijf een reactie

Bedankt voor uw bericht!

bottom of page